Oosterse makreel uit de oven met rijst

Een heel eenvoudig gerecht met makreel, dat barst van de Oosterse smaken.

Bereidingswijze

  1. Snij de gember in fijne staafjes, de knoflook in plakjes, de rode chilipeper in ringetjes, de lente-ui in ringen, hou het witte en groene deel gescheiden en snij de limoen in plakjes.
  2. Bak de knoflook, het wit van de lente-ui en de gember kort in de sesamolie. Voeg dan de ketjap manis en rode chilipeper toe. Meng dit goed.
  3. Stop de schijfjes limoen in de buikholte van de makrelen. Leg ze in een ovenschaal en overgiet met het ketjap-mengsel. Zet 20 min. in een oven van 200°C.
  4. Kook de rijst. Serveer de makreel met de rijst en lepel de saus uit de ovenschaal erover. Werk af met het groen van de lente-ui.

Dit moet u weten!

De makreel is een zeer vraatzuchtige vis en voedt zich met organismen die in het plankton voorkomen, kleine kreeftachtigen, garnaalachtigen en vislarven. Ze zwemmen daarbij met geopende bek door de wolken plankton en filteren de kleine kreeftjes en slakjes uit het water met hun kieuwzeef.

© 15gram.be

Wat heeft u nodig?

Voor 4 porties

  • 4 makrelen, gekuist, zonder kop
  • 300 g basmatirijst
  • 4 lente-uitjes
  • 40 g gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 1 limoen
  • 6 el ketjap manis
  • 2 el sesamolie

Nog meer heerlijke recepten?